Rautalisän Kokeilua

Oon nyt koklaannut syödä rautaa lisäravinteen muodossa kuukauden ajan, ja ajattelin että voisin ehkä laittaa tänne vähän näitä ensikokemuksia tän suhteen.

Olin siis lääkärissä verikokeissa tuossa kesän aikana, ja paljastui että mullahan oli tosi alhaset rautatasot veressä. Siis paljon alhaisemmat kuin pitäisi. Lääkäri sano, että jos tätä ei nyt hoideta kuntoon, niin riskinä olisi saada anemiaa ajan kanssa, jota me ei todellakaan haluta.

Kyselin hältä sitten, miksi mulla on niin alhainen rautamäärä kehossa. Kuvittelen kuitenkin elämäni aika terveellisesti, ja syön paljon kasviksia ja muutakin terveellistä päivittäin. Kuulemma tää on kuitenkin aika yleistä just naisilla, joilla lähtee paljon rautaa pois kuukautisten aikana veren mukana. Itelläni kun on vielä melko runsaat vuodot, niin se on varmaan se iso selittäjä tälle mun ongelmalle. En oo todellakaan mitenkään siis ainoa nainen, joka kärsii raudan puutoksesta.Suosittelen kyllä muitakin naisia käymään toi mittauttamassa, ainakin jos on jotain tossa artikkelissa mainittuja vaivoja tai oireita.

Toinen on se, että en kyllä syö kovin paljon lihaa, varsinkaan punaista lihaa. Se on yksi parhaita raudan lähteistä, ja mulla sitä tulee sitä kautta kyllä tosi vähän. Enimmäkseen mä syön vaan kanaa ja kaloja, joissa taas rautaa ei niin paljoa ole vaikka muuten on terveellisiä.

On olemassa kaksi isoa riskiryhmää raudan puutokselle, jotka ovat naiset ja vegaanit. En nyt ihan sentään vegaani ole, mutta enemmän kyllä tulee kasviksia syötyä kuin lihoja. Sit jos olis vielä raskaana niin tulis kunnon riski pommi. Yleensähän just raskaana oleville naislle suositellaan noita rautalisiä.

No niin mutta sitten asiaan. Oon siis nyt kuukauden ajan ottanut noita rautalisiä lääkärin ohjeiden mukaan. Onko niillä ollut vaikutusta, no kyllä ja ei. Totta on, että oon tuntenut oloni nyt hieman pirteämmäksi kuin yleensä oon tähän aikaan vuodesta, ja tuntuu varsinkin iltapäivisin ettei simahda aivan niin totaalisesti kuin on monesti ennen. Mutta johtuuko tämä tuosta raudasta vai jostain muusta, se on vaikea sanoa.

Sen voisin kuitenkin sanoa, että ei tästä raudan saannista ole mitään suurta ja merkittävää eroa ainakaan näin kuukauden jälkeen tullut. Mulla on verikoe seuraavan kerran 2 viikon päästä, joten ehkä siellä selviää ylipäätänsä se, onko tää ollut sopiva annostus mulle. Oon siis ottanut nyt lääkärin ohjeen mukaisesti 25 mg päivässä tuota rautaa, eli yksi pilleri tuolta purkista. Se lääkäri kyllä sanoi, että voi mennä aikansa ennen kuin tuo alkaisi vaikuttaa, ja saattaahan se olla, että se suurin vaikutus on lähinnä noiden pahempien oireiden estäminen. Anemia varsinkin on tosi paha, ja sitä ei halua kukaan!

Voin laitetlla jotakin tosta seuraavasta tuloksesta ehkä sitten vaikka, jos siinä jotakin mielenkiintoista on.Ja en siis todellakaan halua tällä kirjoituksella vähätellä mitenkään raudan merkitystä, tai sanoa ettei ihmisten tarttis ottaa tuota rautaa lisäravinteena. Kuhan vaan sanon, että omalla kohdalla ainakin sen vaikutus on ollut tähän mennessä melko pieni. No kokeellahan se sitten parin viikon päästä nähdään, onko se edes parantanut mun veriarvoja. Voihan se olla, että toi oli vielä liian pieni annos mulle, ja vasta isommalla tulis kunnon vaikutuksest esille.

We’ll see!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *